МС Общество България Форуми МС Общество България
Българската фондация за множествена склероза
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   Търсене Търсене    ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
Фондация МС Общество България не носи отговорност за достоверността на постингите на потребителите на форума. Отговорността за публикациите е единствено на техните автори.
най-после

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    МС Общество България Форуми -> Други методи на лечение
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DanielaРегистриран на: 31 Яну 2006
Мнения: 336
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 11:49 am    Заглавие: най-после Отговорете с цитат

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Пл. ”Св. Неделя № 5, София 1000


ПРОТОКОЛ-РЕШЕНИЯ
от
второ редовно заседание
на Националния съвет по наркотичните вещества
25.06.2014 г.

По точка 1 от дневния ред: Одобряване на годишния доклад на Република България за 2013 г. (Част I “Законодателна и институционална рамка”, Част II “Всеобхватен подход към намаляване на търсенето и предлагането на наркотични вещества”, Част III ”Обхват, модели и тенденции при употребата на наркотици” и Част IV “Обхват, модели и тенденции при незаконното отглеждане, производство и трафик на наркотици”), във връзка с подготовката на годишния отчет за 2013 г. на Комисията по наркотичните вещества към ООН-Виена по изпълнение на Договорите за международен контрол на наркотиците.
Националният съвет по наркотичните вещества (НСНВ) одобри доклада за 2013 г. Ангажимент на секретариата на НСНВ е доклада да се изпрати по електронен път на Службата на ООН по наркотици и престъпност.

По точка 2 от дневния ред: Доклад за участието на делегацията на Република България в 57-та сесия на Комисията по наркотичните вещества при Икономическия и социален съвет на ООН (Виена, 13-21 март 2014 г.).
Членовете на НСНВ приеха доклада за участието на българската делегация в 57-та сесия на Комисията по наркотичните вещества при ООН.

По точка 3 от дневния ред: Обсъждане на експертно становище за необходимостта и терапевтичното значение на употребата на марихуаната и нейните деривати за медицински цели.
НСНВ реши да се проведе извънредно заседание по темата за употребата на марихуаната за медицински цели, на което да се поканят експерти, представители на неправителствени организации и представители на Общинските съвети по наркотичните вещества.
Неправителствените организации предварително да представят становища, които да се предоставят на членовете на НСНВ.
На следващото редовно заседание НСНВ да приеме единна позиция по темата за употребата на марихуаната за медицински цели.ВЕНДА ЗИДАРОВА НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ
СЕКРЕТАР НА НСНВ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСНВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitko1752Регистриран на: 02 Дек 2013
Мнения: 55

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 12:00 pm    Заглавие: Митко Отговорете с цитат

Легализация на наркотици - това е хубаво, но e добре незабавно да има и достоверна информация за последствията от употребата им.

Последната промяна е направена от mitko1752 на Нед Яну 31, 2016 2:57 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PeshoРегистриран на: 05 Дек 2011
Мнения: 186

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 9:16 pm    Заглавие: Re: Митко Отговорете с цитат

mitko1752 написа:
Легализация на наркотици - това е хубаво, но незабавно е хубаво да има и достоверна информация за последствията от употребата им.

За марихуаната има много информация, който иска да чете. Би било твърде хубаво за да се случи обаче точно в БГ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mitko1752Регистриран на: 02 Дек 2013
Мнения: 55

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 9:26 pm    Заглавие: Митко Отговорете с цитат

Smile

Последната промяна е направена от mitko1752 на Нед Яну 31, 2016 2:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
FadoРегистриран на: 30 Авг 2005
Мнения: 137
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 15, 2014 10:39 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Рискувала съм, пробвала съм и ще продължавам да пробвам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DanielaРегистриран на: 31 Яну 2006
Мнения: 336
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 15, 2014 10:53 am    Заглавие: Лекцията на Ивана Михайлова от срещата, проведена 17 юли 201 Отговорете с цитат

Растението канабис, коноп на български и марихуана (мексикански жаргон за конопа) вероятно произхожда от региона на север от Хималаите. Появило се е преди около 60 000 години. Използва се като източник на влакна, като храна и като лекарство от зората на човешката цивилизация. Първите запазени писмени паметници за използването на конопа като лекарство са от 2700 год. преди новата ера.
Конопът съдържа повече от 400 химически вещества, 85 от които са канабиноиди. Освен това растението съдържа етерични масла, терпени, биофлаваноиди.
Влиянието, което канабисът оказва върху човешкото тяло се дължи на действието на всичките му съставки като цяло. Те взаимно се допълват, затова цялостен екстракт от растението има много по-силно въздействие отколкото всеки един отделен компонент.
Концентрацията и съотношението между канабиноидите варира в зависимост от хеморасата, условията на отглеждане, обработка след прибиране на реколтата.

КАНАБИНОИДИ
Фитоканабиноиди – съдржат се в две растения – коноп и ехинацея
Коноп - ТНС, канабидиол, канабинол. Делта -9- тетрахидроканабинолът, или THC, е този, който има въздействие върху психиката и определено е най-известен. Други канабиноиди обаче, като канабидиол (CBD) и канабинол (CBN), привличат вниманието на изследователите поради множеството си лечебни качества
Синтетични канабиноиди - химични аналози на фито и ендоканабиноидите.
Ендоканабиноиди
Канабисът има силно влияние върху човешкото тяло. Тази билка и различните ѝ химични компоненти, като че влияят на тялото и на ума. Как е възможно това? Заболявания като рак, болест на Крон, епилепсия, хронична болка, множествена склероза, безсъние, Турет синдром, екзема... и това са само няколко от всички. Всички тези заболявания имат различни причини, свързани са с различни физиологични състояния, проявяват различни симптоми. Пациентите са стари и млади. Някои от тях са подложени на конвенционална терапия. Други са определено на алтернативен път. Но въпреки различията между тях, почти всички пациенти биха се съгласили, че канабисът им помага.
Обяснението за това многопосочно действие е една система, която присъства в някои безгръбначни и във всички гръбначни животни и се нарича
Ендогенна канабиноидна система
Ендогенната канабиноидна система, наречена на името на растението, което е причина за откриването ѝ, е една от най-важните системи, участваща в процесите, свързани с човешкото здраве. Ендоканабиноидната система се появява в примитивните животни преди 600 милиони години.
Тази система се състои от рецептори и съединения - ендоканабиноиди, които организмът синтезира. Ендоканабиноидите се свързват с рецепторите и ги стимулират. Това свързване задейства верига от биохимични процеси, които в крайна сметка имат една цел – поддържането или възстановяването на баланса на организма. Канабиноидните рецептори са два вида – СВ1 и СВ2. Те се намират в цялото тяло и са вградени в клетъчните мембрани: авторадиографични изследвания показват висока плътност на CB1 рецептора в малкия мозък, базалните ганглии, хипокампуса и мозъчната кора, гръбначния мозък, съединителната тъкан, жлезите с вътрешна секреция (включително половите жлези) и органите; СВ2 рецепторът е най-разпространеният върху клетките, тъканите и органите на имунната система. До този момент са идентифицирани два ендоканабиноида – анандамид и 2-арахидоноилглицерол (2-AG).

Ендоканабиноидната система въздейства върху имунната система, нервната система и всички органи. Нервопротекторно действие – намалява свръхвъзбудните процеси, тъй като влияе на невротрансмитерните системи. Има противовъзпалително действие - ограничава освобождаването на провъзпалителни субстанции.
Много тъкани съдържат и двата вида рецептори, всеки свързан с различно действие. Предполага се, че има и трети вид рецептор, който предстои да бъде открит.
Фитоканабиноидите на канабиса имат химична структура, сходна на тази на канабиноидите, синтезирани от организма и затова могат да се свързват със същите рецептори и да ги стимулират по същия начин.Ендоканабиноидната рецепторна система е причината растителните канабиноиди да имат толкова силно въздействие върху човека. Тази система, не е направена, за да можем да употребяваме марихуана – системата е на 600 милиона години, а канабисът съществува от 80 хиляди. Това, че са се срещнали, е просто намигване на природата.
Има огромна база данни за предклинични изпитания – върху клетъчни линии и животни – те са интересни, но само като насочващи за клиничните изпитания на отделни лекарства върху хора.
Освен това, последните експериментални доказателства дават основания да се предположи влияние на канабиноидите върху по-фундаментални процеси при MС. Има предклинични данни за противовъзпалително действие, стимулиране на ремиелинизацията и невропротекция. В момента се провеждат изследвания, които ще отговорят на въпроса дали канабиноидите могат да намалят уврежданията следствие МС, както и прогресията на болестта.
Има безброй доклади и съобщения за отделни случаи на употреба на канабис от болни от МС. Дотолкова, доколкото тези случаи не са подкрепени с доказателства и са просто отделни случаи, няма да ви занимавам с тях.
Клиничните изпитания върху хора също са много – за съжаление не всички са направени така, че да дават достоверни данни.
Резултати от няколко клинични изпитания на екстракти от канабис при хора, страдащи от МС, които отговарят на всички критерии за достоверност, които са:
- Рандомизирано - разпределението на участниците в двете групи - на получаващите лекарството и на получаващите плацебо се извършва от компютър
- Двойно сляпо изследване – нито лекарят, нито пациентът знаят какъв е препаратът – плацебо или екстракт
- Контролирано – с плацебо
- Достатъчен брой участници
КЛИНИЧНИ ИЗПИТАНИЯ
1. CAMS – канабиноиди при множествена склероза, проф. Зайчек, Великобритания
667 пациенти от 33 центъра във Великобритания, всички с прогресивна форма на МС и тежка спастичност, разпределени в групи:
- Цялостен екстракт от канабис
- Плацебо
Продължителност – 15 седмици

Спастичност
- Екстракт от канабис – подобрение при 60%
- Плацебо – подобрение при 36%
Болка
- Екстракт от канабис – подобрение при 57%
- Плацебо – подобрение при 37%

Качество на съня -
- Екстракт от канабис – подобрение при 50%
- Плацебо – подобрение при 36%
-2. MUSEC – Множествена склероза и екстракт от канабис, проф. Зайчек, Великобритания
Плацебо контролирано, цялостен екстракт от канабис, 12 седмици
279 пациента от 22 центъра в Англия
Скованост на мускулите – много силно изразено облекчение – 42% (21% при плацебо)
Мускулни спазми - 44% (18% плацебо)
Болка – много силно изразено облекчение – 40% (25% за плацебо)
Качество на съня – 48% (26% при плацебо)

3. Изпитание, проведено със САТИВЕКС – 137 пациента, пациентите сами определят дозата си, което е правилния подход при лечение с коноп.
Резултатите са отчетени по Визуално Аналогова Скала (ВАС)


Спастичност – базова линия - 69.5
58-82 седмица – около 31.0

Спазми - базова линия - 65.1
42-66 седмица –около 24.0

Болка базова линия - 68.1
66 седмица –около 26.4Тазово-резервоарни проблеми

базова линия - 65.6
74 седмица –около 23.5

4. Клинично изпитание - Сативекс – тазово-резервоарни проблеми, септември 2010
135 пациенти с тежки тазово-резервоарни нарушения, които не реагират на лечение с други лекарства (оксибутинин)
Статистически значимо подобрение в редица симптоми:
- Нощно уриниране
- Честота на уринирането през деня
- Тежест на симптомите
- Спешност на уринирането

В Германия е лицензиран през юли 2011 за лечение на спастичност при умерена до тежка форма на множествена склероза, която не се поддава на лечение с конвенционалните лекарства.
"MOVE 2" е проучване, което оценява клиничните резултати, удовлетворението от лечението, качеството на живот и качеството на грижите при пациенти с МС, получаващи Sativex ежедневно. За този анализ са използвани данни за 300 пациента от 42 специализирани MS центрове в Германия. Анализират се:
- степен на спастичност, отчитана по цифрова скала 1-10 и по модифицирана скала на Ашуърт,
- "клиничните впечатления” на пациенти и лекари
- качеството на живот на пациентите.
Оценките са направени на изходното ниво, на първия и на третия месец след започване на лечението със Sativex. Sativex облекчава спастичността в по-голямата част от пациентите, които преди това са били резистентни на лечението с конвенциални лекарства. Наблюдават се и видими подобрения на качеството на съня, функцията на пикочния мехур, мобилността, както и в ежедневните дейности и качеството на живот. Sativex обикновено се понася добре. По-голямата част от пациентите (84%) не съобщават за нежелани ефекти.


Великобритания и Испания - Февруари, 2013

В момента се правят проучвания и оценки на възможните рискове, свързани с лечението със SATIVEX чрез систематизиране на данните за всички неблагоприятни реакции, настъпили при пациентите от началото на лечението. Междинните данни от Обединеното кралство и Испания потвърждават, че добрите терапевтични резултати се поддържат в дългосрочен план, въпреки очакваната тенденция за влошаване поради прогресия на заболяването. Дори и след повече от 2 години употреба, няма нови сигнали по отношение на безопасност / поносимост на Sativex. Не са докладвани тревожни странични ефекти, психиатрични или неврологични симптоми. Sativex се понася добре и е полезна добавка към терапията при пациенти, при които традиционните противоспастични лекарства не дават резултат.СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Страничните ефекти на канабиса като цяло са меки, се класифицира като ниско рисков.
Еуфоричната промяна на настроението е сред най-честите странични ефекти.
Могат да влошат шизоидните психози при предразположени хора
Временни нарушения на познавателните и психомоторни реакции.
Постоянната употреба води до развитие на толеранс.
Тахикардията и ниско кръвно налягане са често описани като странични ефекти.
Няколко случая на миокардна исхемия са докладвани при млади пациенти.
Канабиноидите са противопоказни при пациенти със сърдечна исхемия и аритмия.
Като цяло, канабиноидите се характеризират с нискорисков профил. Сериозните усложнения са много редки и обикновено не се наблюдават при медицинска употреба.


Лекцията на Ивана Михайлова от срещата, проведена 17 юли 2013 г. във фондация МС Общество България.
_________________
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    МС Общество България Форуми -> Други методи на лечение Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001 - 2006 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov