|
МС Общество България Българската фондация за множествена склероза
|
|
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
chanupala@mail.bg
|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2018 5:02 pm Заглавие: Дали е пристъп? |
|
|
Здрвейте! С диагнозата съм от 2013г. пристъпно ремитентен ход. Обръщам се към вас за съвет. Точно преди седмица ме изписаха от болницата, където ми проведоха лечение с кортикостероиди. Нямах оплаквания и лекарите не отчетоха състоянието като пристъп, но на ядрено магнитния резонанс откриха нова активна плака и затова взеха тези мерки. Проблемът е, че сега, една седмица по-късно, усещам нещо ново за мен...парене в лявата половина ни лецето, без изтръпване просто парене като след шамар...доста странно и неприятно усещане. Чудя се дали е възможно да получавам пристъп непосредствено след лечение, дали е закъсняла реакция от кортикостероидите...или е нещо друго...някой имал ли е подобен проблем или симптоми? Ще съм благодарна за мнението ви!
Благодаря ви! Бъдете здрави! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
popo_roro
|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2018 6:02 pm Заглавие: |
|
|
За пръв път чувам някой да го слагат на кортикостероиди само заради поява на нова лезия! Тъй като вече от доста години не ходя при невролози, може и да съм с вече остарели схващания, но това ми се струва адски безотговорно. Винаги са ми назначавали кортикостероиди единствено при ясно изразена поява на нова симптоматика и ЯМР е бил единствено допълнение към картинката.
Сетивните смущения - мравучкане, изтръпване, болка са част от симптоматиката при МС. За съжаление, те се повлияват по-трудно от кортикостероиди, но при всеки е различно. Не е добре обаче те да се използват твърде често поне по две причини (в допълнение към страничните им ефекти):
- Ефективността им намалява при честа употреба и се налага увеличаване на дозата.
- Възможно е да доведат до кортикостероидна зависимост - докато ги приемаш си добре, но след няколко месеца получаваш нов пристъп, тъй като тялото ти крещи "искам си дозата"! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|