МС Общество България Форуми МС Общество България
Българската фондация за множествена склероза
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   Търсене Търсене    ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
Фондация МС Общество България не носи отговорност за достоверността на постингите на потребителите на форума. Отговорността за публикациите е единствено на техните автори.
МС Общество организира среща за новите критерии на НЗОК

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    МС Общество България Форуми -> Политически здравен обзор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
АлексРегистриран на: 03 Ное 2004
Мнения: 535
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 06, 2010 3:29 pm    Заглавие: МС Общество организира среща за новите критерии на НЗОК Отговорете с цитат

Поради възникналите спорни моменти около влезлите в сила нови изисквания на НЗОК за лечение на множествена склероза и поради множеството сигнали на пациенти, фондация МС Общество България организира дискусионна среща и пресконференция на 4 февруари 2010, на която покани НЗОК и експертите невролози да разяснят подробностите.
В събитието взеха участие д-р Лазарова, Лекарствена и медицинска експертизи, НЗОК; проф. Параскева Стаменова, МБАЛ „Царица Йоанна” /ИСУЛ/; проф. Иван Миланов, МБАЛ „Св.Наум” /4ти км/; Алекс Ефисенева, Татяна Иванчева, Даниела Неева, фондация МС Общество България, както и представители на МС общността.
Срещата се състоя в София-Прес на ул. Славянска 29 и беше широко медийно отразена.

Най-сериозният спорен момент, който се обсъди беше един от изключващите критерии на НЗОК за достъп до лечение: „Определен процент на инвалидизацията в актуално ТЕЛК решение над 65% във връзка с множествена склероза».

Д-р Лазарова изнесе презентация с широк поглед върху програмата на НЗОК за лечение на МС в последната година. Според нея в момента с интерферони и глатирамер ацетат се лекуват над 1200 души, като за декември 2009 има постъпили нови 50. От тези 1200, приблизително 650 са декларирали, че нямат ТЕЛК решение, т.е. за половината от лекуващите се не се отнася новия критерии за ТЕЛК до 65%.

Подчерта се, че цифрата 65% е съгласувана с Наредба за медицинската експертиза на работоспособността /Част 7, т.3.3/, според която между 60 - 70 % инвалидност по ТЕЛК отговаря на средна степен (форма) на стадия на развитие и тежестта на симптоматиката при множествена склероза. Процентът се отнася само и единствено за инвалидност при МС, а не сумарно с други заболявания, за които дадено лице може да има инвалидизация по ТЕЛК.

Проф. Миланов подчерта обаче, че не са му известни критериите за определяне на средната форма на развитие на МС според ТЕЛК и тези критерии очевидно не корелират със скалата по Куртске /до 3.5 за лечение с интерферони или глатирамер ацетат/, която показва степента на инвалидизация при МС и която се определя от Специализирана комисия за лечение на множествена склероза. Той каза още, че разминаването на високия процент инвалидност при ТЕЛК със скалата по Куртске, например 70% по ТЕЛК и 1.5 по Куртске, може да се дължи също и на освидетелстване от ТЕЛК на дадено лице по време на пристъп, когато наистина инвалидността се изразява с по-висок процент. Затова е необходимо при пациенти с толкова голямо разминаване между двете скали – да се явят отново на ТЕЛК, за да се актуализира реалния процент на инвалидизация. Ако лечението с интерферони и копаксон е повлияло даден пациент, то неговата инвалидност спрямо ТЕЛК също би била по-ниска, както и спрямо Куртске.

Проф. Параскева Стаменова също отбеляза, че често има разминавания между решенията на ТЕЛК и на специализираните комисии по МС. Има много случаи, при които хора дори със 100% инвалидност по ТЕЛК са работоспособни, затова всеки отделен случай ще се преценява индивидуално. Тя коментира още, че е в практиката си е срещала и пациенти, при които е трудно да се раздели процента на ТЕЛК спрямо МС и друго заболяване, като даде пример с пациент, който поради тежък ретро-булбарен неврит, вследствие на МС, получава слепота и поради това 100% инвалидизация по ТЕЛК, макар че по Куртске е с по-ниска степен и е показан за лечение с интерферони или копаксон.

Граничните случаи, които са с ТЕЛК около 70%, но са с до 3.5 по Куртске, няма да спират лечението си, а ще минават по препоръка на НЗОК на втора независима Специализирана комисия за МС, която да прецени дали отговарят за лечение с интерферони или глатирамер ацетат. В случая главно ще бъде от значение определената степен по Куртске за дадения пациент /до 3.5/, която показва дали лечението е ефективно при него. Минаването на втора специализирана МС комисия ще става в рамките на една до две седмици, подчертаха д-р Лазарова и проф. Миланов.

Фондация МС Общество България и консултантите невролози се обединиха около идеята за спешна среща с представители на ТЕЛК и НЕЛК, за дискутиране на възникналите спорни моменти при определяне на инвалидизацията на пациенти с МС по ТЕЛК и по Куртске.

МС Общество България


Последната промяна е направена от Алекс на Съб Фев 06, 2010 4:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
АлексРегистриран на: 03 Ное 2004
Мнения: 535
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 06, 2010 3:40 pm    Заглавие: Медиен отзвук Отговорете с цитат

Тук можете да видите някои от съобщенията на медиите, които отразиха прес-конференцията организирана от фондация МС Общество България по повод влезлите в сила от 20 януари 2010 нови изисквания на НЗОК за лечение на МС.

Пресконференция на фондация МС Общество България - 04.02.2010 г.

05.02.2010 г. , с. 5
Дума

Нови критерии за лечение на множествена склероза объркаха пациентите
Няма адекватност между критерия за въвеждане на определен процент инвалидизация с ТЕЛК решение за множествена склероза и този за достъп до лечение на болестта. Това е становището на представителите на фондация "МС Общество България". Те ще настояват да бъдат преразгледани критериите, въведени с промени в изискванията на НЗОК. Трудово-медицинските експерти обвързват състоянието на болния с 65% нетрудоспособност, но според предста¬вителите на фондацията няма връзка между процента на нетрудоспособност и този, подлежащ на лечение.
Проблемът възникна, след като влезе в сила от 20 януари 2010 г. промяна в изискванията на НЗОК при издаване на протоколи за провеждане на лечение на хора с пристъпно-ремитентна множествена скле¬роза, приети с НРД 2010. Според новото положение лечение по каса получават пациенти с множествена склероза, след като получат ТЕЛК-ово решение за инвалидност над 65%.05.02.2010 г., с. 6
Труд
Обещаха лечение на множествена склероза

Всички пациенти, които страдат от множествена склероза (МС) ще получат лечение, успокоиха вчера от здравната каса. Десетки пациенти с (МС) звъняха в “Труд”, за да сигнализират, че от 21 януари т.г. касата не поема лечението на тези, чиято инвалидност надхвърля 65 %.
“Фондация МС общество в България” събра вчера спешно експерти, сред които и водещите невролози проф. Параскева Стаменова и проф. Иван Миланов. Там д-р Румяна Лазарова от касата обяви: “Всеки пациент, който е с увреждане от 3,5 по скалата на Куртски за МС (а тя е 10-степенна) ще продължи да получава интерфероните си, независимо дали неговата инвалидност е над 65 %. Но ще трябва да отиде на втора клинична оценка.”
05.02.2010 г., с. 2-3
Монитор
1000 с множествена склероза изгърмяха заради здрави мошеници
Мними болни продават хаповете си в Македония
Измамниците вземат лекарствата безплатно, след като се уредили с решение на ТЕЛК


Мними болни от множествена склероза, които са се снабдили с решение на ТЕЛК за инвалидност, получават безплатни лекарства по линия на Националната здравноосигурителна каса, а после ги продават в Македония. Някои засегнати от заболяването, но в по-лека форма, също търгуват зад граница получените у нас безплатни медикаменти, разкри вчера председателката на фондация "МС общество - България" Татяна Иванчева. Това е една от причините, поради която здравната каса въведе нови критерии за отпускане на безплатните илачи в резултат на които над 1000 души с множествена склероза остават без медикаменти, обясниха от неправителствената организация. Болните с инвалидност от ТЕЛК над 65% да нямат право на безплатни медикаменти е основният критерии, по който НЗОК пресява кой да получи и кой не скъпите интерферони. Така касата ще икономиса 2 милиона лева, изчислиха експерти на здравната комисия в парламента. Средно лекарствата на един болен излизат 1900 лева. Според експертите обаче държавният бюджет няма да спечели от това, тъй като в резултат на спрените лекарства, инвалидизацията на тези хора ще прогресира и ще натовари социалното министерство с близо 10 млн. лв. помощни средства и покриване на суми за социални асистенти на болните. Ще настояваме критериите да бъдат преразгледани, категорична бе Татяна Иванчева. Засегнати от множествена склероза вече сезираха Комисията за защита от дискриминация. Нито един пациент, който се е повлиял добре от лечението с интерферони, няма да отпадне независимо от процента си на инвалидност, даден от ТЕЛК, увери проф. Иван Миланов - директор на университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум" и председател на експертната комисия към НЗОК. Той обясни, че всеки от заболелите, на когото в ТЕЛК е даден процент на инвалидност над 65% може да потърси експертно мнение при специалистите по множествена склероза към неврологичните клиники. Ако експертите се произнесат, че медикаментите са му повлияли добре, те ще му бъдат изписани с индивидуално решение. .

Пациентите с МС с над 65% инвалидност също имат шанс за скъпоструващи лекарства
04.2.2010, zdrave.net, Бойко Бонев


Нито един пациент с множествена склероза, който се е повлиял добре от лечението с интерферони, няма да отпадне от програмата на НЗОК за лечение със скъпоструващи медикаменти, независимо от процента си на инвалидност, даден от ТЕЛК. Това заяви по време на пресконференция днес проф. Иван Миланов - директорът на болница „Св. Наум” и председател на експертната комисия към касата, която се занимава с оценка на клиничното състояние на хората с МС. Той обясни, че всеки един от заболелите, на когото в ТЕЛК е даден процент на инвалидност над 65% може да потърси експертно мнение при специалистите по множествена склероза към неврологичните клиники. Ако досега лечението му е вървяло успешно, а специализираната комисия е установила, че болният е в добро състояние, то тогава няма основание да бъде отстранен от програмата на здравната каса.

Мнението му бе потвърдено от д-р Румяна Лазарова, експерт в отдел „Лекарствени и медицински експертизи” в НЗОК. Тя заяви, че когато има разминаване между експертизите на ТЕЛК и специализираната комисия нова клинична оценка би решила проблема.

Zdrave.net припомня, че пресконференцията бе проведена след появата на ново изискване на здравната каса, според което е необходима степен на инвалидност под 65%, за да може пациентите с МС да се лекуват. Като причина за това беше посочено, че лечението със скъпоструващите интерферони не помага на всички пациенти. Същевременно се оказва, че има разминавания между решенията на ТЕЛК и специализираните комисии, които наблюдават клиничното развитие на пациентите с множествена склероза.

Завеждащият Клиника по неврология МБАЛ "Царица Йоанна" проф. Параскева Стаменова коментира, че разминаванията между решенията на ТЕЛК и на специализираните комисии не са рядкост – има много случаи, при които хора дори със 100% инвалидност по ТЕЛК са работоспособни. Според нея възможните обяснения за разминаването са, че по време на прегледа пациентът е бил в период на криза или че е имал някакво увреждане поради други причини. Тя не изключи и случаите на съзнателно завишаване на инвалидността по документи. Проф. Стаменова заяви, че не е запозната по какви критерии в ТЕЛК оценяват работоспособността на хората с МС. „Ако там нямат специални критерии за това заболяване, нека да се съобразят с нашите”, каза още тя.

Участниците в пресконференцията се обединиха около мнението, че е необходима дискусия с участието на НЗОК, лекари-специалисти и ТЕЛК. „Предполагам, че лесно ще решим проблема, след като седнем и разгледаме нещата”, каза проф. Миланов.

Пациенти с множествена склероза поискаха от НЗОК гаранции за лечение
В-к Дневник - интернет издание
04 фев 2010, 17:29


Болни от множествена склероза (МС) поискаха на пресконференция гаранции от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че ще им бъде осигурено лечението. Причина за притесненията им стана ново изискване на касата, според което е необходимо степента на инвалидност на даден човек да е под 65%, за да може да се лекува с интерферони. Според експертите на НЗОК при по-тежко болните тези скъпи лекарства не помагат и ще се прилагат други.

Междувременно се оказа, че има разминавания между решенията на ТЕЛК и специализираните комисии, които наблюдават клиничното развитие на пациентите с множествена склероза. Затова болните заявиха, че искат тези решения да не са основание за определянето на терапията им.

Според проф. Иван Миланов, директорът на болница "Св. Наум" и председател на експертната комисия към касата, която се занимава с оценка на клиничното състояние на хората с МС, нито един пациент с множествена склероза, който се е повлиял добре от лечението с интерферони, няма да отпадне от програмата на НЗОК за лечение със скъпи медикаменти, независимо от процента си на инвалидност, даден от ТЕЛК.

Завеждащият Клиниката по неврология МБАЛ "Царица Йоанна" проф. Параскева Стаменова коментира, че разминаванията между решенията на ТЕЛК и на специализираните комисии не са рядкост. Има много случаи, при които хора дори със 100% инвалидност по ТЕЛК са работоспособни, затова всеки случай ще се преценява индивидуално, каза тя. Болните и медиците се договориха да седната на една маса и да намерят решение на проблемите.

Промени в изискванията на Здравната каса не допускат до лечение болни от множествена склероза
БНТ , Канал 1
05.02.2010 / 07:49


Промени в изискванията на Здравната каса от 20 януари не допускат до лечение болни от множествена склероза, ако степента на инвалидност е над 65 %, според ТЕЛК. Оказва се, че невролозите, които определят уврежданията и лечението на тази болест и Комисията за определяне на трудоспособност, боравят с различни критерии.
Павлина е на 34 г., а от 17 г. страда от множествена слероза. Тя е от болните, на които лечението влияе добре.
Проф. Параскева Стаменова - УБ „ЦарицаЙоанна" - ИСУЛ: „Болен, който добре се повлиява от тази терапия, може да продължи не 2, не 4, а повече години.
Павлина: „В момента съм на 6 см. токчета, ходя на работа..."
За нещастие редът на Павлина да бъде освидетелствана от ТЕЛК дошъл в период на прекъване на терапията при поредната смяна на критериите за лечение от касата. Тогава състоянито и силно се влошило и получила 70 % инвалидност. Сега е добре, защото отново се лекува, но пак трябва да прекъсне, защото инвалидността й е над 65 %. Медицинските критерии за лечение се определят по международно утвърдената скала на Куртски и в Европа терапията подължава до инвалидизация 3,5. По тази скала уврежданията на Павлина са 1-ва степен.
Проф. Иван Миланов - УБ „Св. Наум": „Наистина е много трудно да кажеш 3,5 по Куртски на каква инвалидизация по ТЕЛК отговаря. Ние не знаем по какви критерии ТЕЛК определя инвалидизациите."
Водещите невролози у нас призовават колегите си от ТЕЛК на спешна среща за синхонизиране на оценките си. Дотогава боните, при които има разминаване в решенията на лекарските комисии и ТЕЛК, тябва да настояват пред Здравната каса да ги прати при 2-ра комисия за оценка на състоянието и ефекта от терапията.
Д-р Румяна Лазарова: „В случая една втора оценка би решила точно тези гранични случаи..."

http://bnt.bg/bg/news/view/22395
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    МС Общество България Форуми -> Политически здравен обзор Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001 - 2006 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov