Отбелязахме Световния ден на множествената склероза

22-06-2017

Събитието бе широко отразено от медиите. Присъстваха представители на Нова телевизия, Българско Национално Радио, в-к „Доктор“, в-к „Лечител“ , в-к „Здраве и още нещо“, в-к „Жълт труд“, в-к „Трета възраст“, електронното издание „ Redmedia.bg“.


Желанието ни бе да споделим различните възможности за социална рехабилитация на хората, живеещи с тази болест. Защото извън моментите на криза, в ежедневието ни, рехабилитацията е едно от най-значимите и лесно изпълними дейности, с които да поддържаме качеството си на живот.


Наши гости бяха видни лекари-невролози - проф.Красимир Генов, доц. Бойко Стаменов, д-р Ксения Кметска. С тях обсъждахме новостите при медикаментозното лечение на МС. Важно бе, както д-р Кметска отбеляза, да се каже, че различните варианти на рехабилитация не могат да заместят и да осигурят резултатите от съвременните медикаменти за лечение при МС. Това обаче са две страни на общата терапия при живот с МС и предлаганите възможности за рехабилитация са от изключително значение.


На срещата присъства д-р Йорданова, от Национални центрове за Рехабилитация, която запозна дошлите с възможностите за рехабилитация в санаториумите – по клинични пътеки, чрез НЗОК и чрез НОИ.

Освен традиционните методи, говорихме и за иновационни средства, утвърдени от добрите практики на рехабилитация от хора с МС.


Асистент д-р Ина Иванова, рехабилитатор и преподавател в МА  сподели своя опит с хипотерапията (лечение с помощта на коне) на пациенти,  болни от МС. Нейните изследвания доказват ползата на тази терапия за подобряване на мускулния тонус и проблемите с равновесито при хора с МС, на фона на общуването с такива прекрасни животни като конете. Тя присъства с двама свои студенти, които доказаха със своята съпричастност ангажирост към живота на хората с МС.


Наш гост бе и Красимир Логофетов, йога учител от Сдружение „Ришикеш“, член на Българската  Федерация по Йога.  Заниманията с йога са сред най-често практикуваните варианти за релаксация при хората с МС. Ползите и ефектът й е доказван многократно. Г-н Логофетов наблегна на значението на дишането и йога-упражненията за понижаване на стреса, отпускане и намаляване на умората и на факта, че това е практика, достъпна и за трудно подвижни болни, която всеки може да практикува в домашни условия.


Сред нас бяха Грети Иванова, психолог, която организира групова терапия за хора с МС. В такава среда болните по-лесно споделят тревогите, свързани с болестта и живота, белязан от нея. За необходимостта и важността на споделянето говори и д-р Владимир Сотиров, психиатър и психотерапевт. Той отбеляза колко е важно да се преодолее дистанцията между лекар и пациент и че истински резултати се постигат когато се изгради взаимоотношение на доверие и емпатия между болния и неговия терапевт.


Тази среща бе място и за обмен на идеи и практически опит на хората с МС, тъй като специфичните особености при преодоляването на социалните и  здравословни предизвикателства са част от ежедневието на всеки от нас. Присъстващите на срещата се обединихме около идеята за необходимостта от постоянна психологична помощ за болните от МС, тъй като високите нива на стрес и страх пред неясното бъдеще започват още от момента на поставянето на диагнозата.

 

И накрая, но с много голямо значение, бе смехът, с който ни зарази Силвия Пенчева, смехотерапевт от дружеството от „Йога на смеха“. Нейната усмивка се отрази в лицата на всички и макар и несигурни и за много от нас за първи път, се учехме да гледаме на света с усмивка.Център за психосоциална и физикална рехабилитация на лица с множествена склероза в Благоевград

Фоданция МС Общество спечели проект към фонд „Социална закрила„ и започва да предлага интегрирани мобилни услуги, съобразно индивидуалните потребности на целевата група в Благоевград по проект „Център за психосоциална и физикална рехабилитация на лица с множествена склероза"

Read more... 02-08-2017
Психологическа помощ и МС/МГ

Фондация МС общество започва разработка на проект за психологическа помощ, за чиято реализация се изисква първоначално събиране и обработка на информация чрез попълването на приложената анкета в секцията Психолог Консултации

Read more... 13-07-2017
Бе избран нов Председател и Съвет на Фондация "МС Общество-България"

Фондация "МС Общество-България" избра своя нов Председател и Съвет на Фондацията, които ще поемат менажирането на организацията в следващия мандат.

Read more... 20-03-2017
Скръбна вест

С прискърбие съобщаваме, че след усложнения от вирусна инфекция загубихме завинаги нашата слънчева Таня - основател и председател на Фондация "МС Общество-България".

 

Тя бе истински герой и следваше неотлъчно своята мисия - да помага и дава опора на болните от МС и да се бори за правата на всички пациенти. Болестта не успя да я сломи цели 40 години, но Господ я отне от нас по най-нелепия начин.

 

Те бе безкрайно добър, всеотдаен и борбен човек, благодарение на който много хора повярваха отново в силата си и в смисъла на това да се бориш и да вярваш в чудесата.

 

Нека я запомним с усмивка и любов, защото тя обичаше живота и даде всичко, за да го изживее достойно!

 

Поклон пред светлата ти памет, Танче!

Read more... 02-03-2017
Безплатни изследвания на мускулатурата за пациенти с МС с единствения уред в България - Динамометър

Фондация "МС Общество България - клон Благоевград" организира безплатни излследвания на хора, страдащи от МС с единствения уред в страната - Динамометър.

Read more... 26-02-2017
Излезе втори брой на бюлетина на EMSP, в който участва и МС Общество-България

Излезе втори брой на бюлетина на членовете на Европейската платформа за множествена склероза(EMSP), чийто пълноправен член е Фондация "МС Общество-България".

В изготвянето на бюлетина се включи активно и нашата организация, като сподели за своите постижения и настоящи активности.

Read more... 10-02-2017
Фондация "МС Общество-България" цели да придобие статут на национално представена организация

Фондация "МС Общество - България" вече е администратор на лични данни по Закона за защита на личните данни в Република България, като това ни дава възможност да реализираме отдавна планираните проекти:

 

1.  Придобиване на статут на национално представена организация и

2.  Създаване на регистър на болните от Множествена склероза (МС) и Миастения гравис (МГ).

Read more... 06-12-2016
Фондация "МС Общество-България" се включи в изготвянето на първото издание на бюлетина на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP)

Първото издание на бюлетина на членовете на Европейската платформа  за множествена склероза (EMSP) e вече факт. Неговото изготвяне стана възможно благодарение на огромната подкрепа на МС обществата в Европа, като Фондация "МС Общество-България" се включи активно с информация за ситуация в България.

Read more... 16-10-2016
Национална Художествена Гимназия "Цанко Лавренов " в Пловдив организира арт занимания за хора с увреждания от септември

Национална Художествена Гимназия "Цанко Лавренов" в гр. Пловдив организира арт занимания за хора с увреждания, които имат желание да се занимават с творчество. Заниманията ще са ориентирани към живописните техники и рисуване върху стъкло.

Read more... 15-08-2016
Международна конференция за медицински канабис -11-13 септември, Тел Авив, Израел

На 11-13 септември 2016 г. в Тел Авив, Израел, ще се проведе Международна конференция, посветена на медицинския канабис, която ще събере топ експерти в тази сфера (лекари, фармацевти, невролози, терапевти, медицински сестри, молекулярни биолози), както и много бизнес компании и инвеститори).

Read more... 19-06-2016
Резултати от проведената работна среща на 25.05.2016 г. - Световен ден на множествената склероза

На 25.05.2016 г. (сряда) Фондация "МС Общество - България" отбеляза Световния ден на множествената склероза (МС), като организира работна среща по въпросите за лечение, наемане на работа, ТЕЛК - освидетелстване на хората с МС. На срещата взеха участие представители на НЗОК, МТСП - Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, НЕЛК, работодателски организации, членове на МС-общността и представители на индустрията.

Read more... 03-06-2016
25 май 2016 г.Световния ден на множествената склероза (МС)

 

На 25 май 2016 г. светът за пореден път ще отбележи Световния ден на множествената склероза (МС).

Фондация "МС Общество- България" организира работна среща по въпросите за лечение , наемане на работа, ТЕЛК - освидетелстване на хората с МС с представители на НЗОК, МЗ, МТСП - Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, НЕЛК, работодателски организации и членове на МС-общността.

Срещата ще се състои на 25.05. 2016 г., от 14:30 ч. В голямата конферентна зала на хотел "Св. София", ул. "Пиротска" 18.

Темата тази година е НЕЗАВИСИМОСТ на хората с МС, включвайки работа и възможност за постигане на обикновените човешки цели: семейство, деца, любими занимания.

Това е денят, в който вниманието надържавата, в лицето на своите институции и цялото общество би следвало да се фокусира върху проблемите и тревогите на болните от МС в борбата им за един достоен и пълноценен живот.

ОЧАКВАМЕ ВИ!  

Read more... 16-05-2016
Нови програми за болни с МС в НСБФТР в кв. "Овча Купел", София

Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация (НСБФТР) ЕАД в кв. "Овча купел", гр.София, предлага специално разработени нови програми в помощ на болните с мултиплена склероза (МС)!

Read more... 15-03-2016
Лицата на множествената склероза

Въпрос ?

През 2015 г. няма ли да има "Световен ден на МС" ?

Read more... 11-03-2016
Световен ден на Множествената Склероза

Скъпи хора с Множествена Склероза, приятели, близки и съмишленици!

На 27 май 2015 г. за пореден път светът и Фондация „МС Общество – България” ще отбележим Световния Ден на Множествената Склероза - WORLD MS DAY.

Read more... 11-03-2016