Мисия

11-03-2016

След осъждането на Марин Калчев, болен от МС от Ловешкия съд за отглеждането на две растения коноп с цел облекчаване на различни симптоми на заболяването множествена склероза, от което страда, фондация МС Общество България прие за своя кауза изработването на правна, законова рамка за контролиран достъп до лечение с коноп и неговите екстракти.

Популяризирахме идеята сред други пациентски организации, чиито заболявания се влияят положително от терапията с коноп и неговите екстракти, с подкрепата на Националната Пациентска Организация - НПО (на която сме член и един от учредителите), съвместно с други национално представени пациентски организации - Конфедерация Защита на здравето (КЗЗ) и Асоциация за Защита правата на пациентите (АЗПП), внесохме в Националния Съвет за Наркотични Вещества (НСНВ) искане за изработване на законова рамка и нормативна уредба за контролиран достъп за лечение с коноп и екстрактите му.

На 01.10.2014 г. се състоя извънредно заседание на НСНВ, където бе разгледан този въпрос.

Дискусията, която протече в нагорещена атмосфера, показа, че съществува изключителна неинформираност (въпреки предоставените от нас материали) и липса на разбиране сред някои от членовете на НСНВ, както и сред поканените гости-неправителствени организации, борещи се с наркозависимости.

Изводът е, че е необходима мащабна просветно-информационна работа за ограмотяване на цялото общество и най-вече на институциите, които са фактор тази законова рамка да бъде изработена.

Заседанието приключи, като темата остава отворена, което ни дава надежда и стимул да продължим нашата мисия.

Нашата позиция е, че достъпът до нещо, което носи облекчение на страдащите хора, не представлява опасност за живота им (затова настояваме за контролиран достъп) и притежава терапевтичен потенциал, трябва да е законово разрешен, регулиран и регламентиран.



Световният ден на множествената склероза (МС)

Тази година световният МС ден е на 30 Май под надслов хаш-таг #bringinguscloser, кампания свързана със засегнатите от МС хора, както и хората участващи в търсенето и прилагането на лечение - всички учени, лекари, медицински сестри, дарители и доброволци. 

Read more... 30-05-2018
Събитие за хората с МС/МГ в ПЛЕВЕН

На 15.12.2017г от 13.00ч Фондация "МС Общество - България", съвместно с "МС Общество България - клон Плевен", организират събитие за хората с МС и МГ, техните близки и приближени в гр. Плевен, хотел Балкан, вход от бул. "Русе", конферентна зала №1.

Read more... 15-12-2017
Събитие за хората с МС/МГ във ВАРНА

На 09.12.2017г., от 18.00ч. "МС Общество - България - клон Варна", съвместно с Фондация "МС Общетво България", София, организират събитие за хората с МС и МГ, и техните близки и приближени.

Read more... 09-12-2017
Мирен протест срещу мораториума

На 09.12.2017 г. от 11:00 часа ще се проведе мирен протест срещу мораториума наложен минимум за една година за финансиране на новите терапии, гласуван и приет на второ четене от парламента с бюджета на НЗОК за 2018-та година.

Read more... 09-12-2017
„ТИ НЕ СИ САМ! ИМА И ДРУГИ КАТО ТЕБ!“

ЦЕНТЪРЪТ ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ „НАДЕЖДА“ – КОСТИНБРОД ОРГАНИЗИРА СЪВМЕСТНО С ФОНДАЦИЯ "МС ОБЩЕСТВО-БЪЛГАРИЯ" СРЕЩА-ДИСКУСИЯ НА ТЕМА: "ТИ НЕ СИ САМ!

Read more... 28-11-2017
Фотоизложба Цветове от Мароко

Александър Димитров от гр.Пловдив организира благотворителна фотоизложба "Цветове от Мароко", като събраните от нея средства дарява на фондация "МС Общество - България" за нейните дейности в подкрепа на хората с множествена склероза.

Read more... 15-03-2016
Кръгла маса "Множествена склероза - лечение и трудова заетост във време на икономическа криза"

Фондация МС Общество България организира пресконференция и кръгла маса "Множествена склероза - лечение и трудова заетост във време на икономическа криза" по случай отбелязването на Световния ден на множествената склероза в България 2013.

Read more... 11-03-2016